Glimt fra landskappleiken

Glimt fra kappleiken

"Invitasjonsvideo" til Landskappleiken.

Video: Destinasjon Trysil

De siste dagene før kappleikstart var det veldig stor aktivitet spesielt ved hovedarenaen . Det ble satt opp "mattelt" på 1200 kvm med sitteplasser til 800 personer, scene og dansegulv. På plassen utenfor ble det satt opp masevis av sitteplasser,   boder, grill,  telt for "buskspill". Inne ble stevnekontor og arbeidsplasser for kontorfolk og presse mm klargjort.

Tilsvarende jobbet alle komiteene iherdig med å få alt på plass. Bildet ved siden av viser kjernen av matkomiteen med sin sjef Hans-Jørgen Sørensen i gang med forberedelser.

Foto: Ragnhild Husdal

Kappleiken er i gang

Kulturminister Trine Skei Grande åpnet kappleiken

Foto: Vidar Bjørseth

Kappleikgeneral Øyvind Kvile overrekkes blomster på vegne av arrangøren Trysil-Knut Dans og Spelmannslag Foto: Thor Hauknes

Åpningskonserten

Onsdag kveld ble Landskappleiken åpnet. Etter åpningsord fra kappleikleder Øyvind Kvile, Trysils ordfører Erik Sletten og leder i FolkOrg, foretok  Trine Skei Grande åpningen av kappleiken.

Etter åpninga av kappleiken fikk en fullsatt Trysilhall se den folkemusikalske forestillingen - Å vera i livet - som er basert på Halldis Moren Vesaas sine dikt. Musikken i stykket er laget av gruppa - Fra de mollstmte skoger. På scena var Aasmund Nordstoga fra Vinje i Telemark, Silje Risdal Liahagen fra Ål i Hallingdal og Martin Myhr og Inga Myhr fra Trysil. Sammen med trioen Fra de mollstemte skoger fra Trysil, Rendalen og Elverum (Hege Nylund, Tove Hagen og Annar By), tolket de Halldis Moren Vesaas med drama, dans, sang og musikk.

Foto: Vidar Bjørseth

Fra forestillingen: Å vera i livet: Hege Nylund og Inga Myhr t.v og Martin Myhr t.h (foto Thor Hauknes)


Videokutt fra forestillingen, klikk Play-knappen. Video: Vidar Bjørseth

Mange folk nyter varm sommerkveld ved Trysilhallen etter åpningen av kappleiken. Foto: Vidar Bjørseth


"Buskspell" i og utenfor  matteltet Foto: Vidar Bjørseth

Servering fra matteltet i full gang på onsdag kveld. Foto: Vidar Bjørseth

Godt med en matpaus. Setesdal Spelmannslag. Foto: Vidar Bjørseth

Tid for lagbilde. Hardanger Spelmannslag etter lagdansen. Foto: Vidar Bjørseth

Barn fra skolene i Trysil har hatt opplegg innen folkedans dette skoleåret . Se under menyvalget Aktiviteter på denne hjemmesiden. Her er en gruppe fra Innbygda Skole med 6-manns reel under velkomstprogrammet i Hagelund på onsdag, bildet over.

Til venstre en gruppe fra Trysil Kulturskole.


Foto: Vidar Bjørseth

Det har også vært tilbud for barn og unge som ikke er gamle nok til å delta i tevlingene. Her er to gutter i aktivitet under "Sjokoladekappleiken" der alle fikk premie. Foto: Vidar Bjørseth

Nedenfor kommer en videosnutt med Runnom fra Norsk/Svensk Spelmannsmøte  fredag kveld på kappleiken. Klikk på Play-knappen. Fra venstre: Jan Wesenberg, Sigrid Stubsveen, Else Myhr, Mats Berglund, Klas Anders Haglund, Perjos Lars Halvarsson          Video: Vidar Bjørseth

Plateslipp under kappleiken

Margrete sier om den nye platen "Skal du langt":

"Sammen med med Annar Nohre By, på gitar/sang og Vegar Vårdal på fele, har jeg spilt inn et lite knippe låter som har levd lenge her øst i skoga.

Her er noen av mine favorittsanger som jeg har hatt med meg i årevis, og noen sanger jeg har funnet fram i det siste. Sanger jeg har blitt glad og gjort til mine. Jeg liker å tenke på at sangene er formet og farget av mange levde liv – folk her øst i skoga har tenkt kloke tanker som inspirerer. Jeg eier ingen skoger, men jeg har min skog. Jeg eier ingen av disse sangene, men de er mine sanger."

Velkommen til en konsert som byr på alt fra såre kjærlighetsviser og het romantikk, til vare bånsuller og heftig dansemusikk!

Tevlinger


Plateselskapet Aksents storsatsing sommeren 2018 får være et annet eksempel på plateslipp i Trysil. Det er en dobbelt-CD med unike opptak med mesterspillemannen Alfred Maurstad. Her rettes fokuset mot Alfred Maurstad som folkemusiker. Innspillingene på det nye dobbelt-albumet har ikke vært tilgjengelig for publikum på mange tiår.  Arne M Sølvberg (bildet over) spilte og viste kutt fra dobbelt CDen.

Foto: Vidar Bjørseth

Nedenfor kommer innimellom bilder fra tevlinger og opplegg i forbindelse med kappleiken. For resultatlister fra tevlingene henvises til Landskappleiken sin side. Klikk lenken nedenfor:

https://resultat.folkorg.no/klasser/?kid=39

Spel fele B.  Vinner Johanna-Adele Jüssi t.v og Trysil-Knuts egen Anne Marit Jota ble nr 3.Foto: Thomas Westling

Vinner av Spel Fele C, Marius Westling t.v og vinner av Gruppespel senior, Tufskrøkjun. Foto: Thomas Westling

WestLia vantGruppespel junior. Foto: Thomas Westling

Tea Forr Austnes fra Spira studentspelmannslag Folkorg,  vant Vokal C der Lom Spel- og dansarlag stilte med halvparten av deltakerene!

Foto: Vidar Bjørseth

Ådne Reinhold Geicke Kolbjørnshus fra Vestre Slidre Folkemusikk og Danselag ( t.v.) vant klasse A i Halling. Mangeårig vinner, Martin Myhr fra Trysil-Knut Dans og Spelmannslag (over) kom på delt andreplass.

Foto Runhild Heggem

Kongepokalen ble i år satt opp i klasse Dans fele klasse A. Bjørn Sverre Hol Haugen, Veslemøy Ida-Margrethe Nordset fra Hedmark og laget Grenselaust gikk av med seieren og vann dermed Kongepokalen (t.h). Spelmann fra Grenselaust var Mads Berglund og Spelkvinne var Eva Karlsson.

Hele tre lag fra Trysilknut kom på delt fjerdeplass: Grete og Hallstein Krogsrud/Martin Myhr og Margrete Nordmoen/Helga M Berg og Inga Myhr, her representert med Grete og Hallstein Krogsrud (t.v)

Foto: Thor Hauknes

Trysil-Knut hadde  deltakere i mange klasser, til og med vinner i en klasse. Bilder nedenfor.

Margrete Nordmoen vant Vokal klasse A, Trysil-Knut kan dermed skilte med å ha regjerende "norgesmester".  bilde t.v, (foto Runhild Heggem). Margrete hadde også plateslipp under Landskappleiken, omtale annet sted på hjemmesiden bilde t.h, (foto Vidar Bjørseth)

Trysil-Knut hadde tre deltakere i Fele klasse B som alle fikk fine plasseringer. Anne Marit Jota (t.v) ble nr 3, Else Myhr (i midten) ble nr fire og Helga Myhr (t.h) ble nr 5. Anne Marit rykket dermed opp til klasse A, mens Else fikk "første napp" og trenger et til. Foto: Thomas Westling, Vidar Bjørseth, Thomas Westling

Martin Myhr, mange ganger norgesmester i halling og ikke lengre blant unggutta, viste nok en gang strålende takter og kom på delt andreplass.

Nevøen Peder Myhr kom på 8. plass i klasse B med svakt treningsgrunnlag. Foto: Runhild Heggem

For første gang på lenge stilte Trysil-Knut opp i klassen Lagspel Senior og fikk hederlig plassering.

Foto: Linda Dyrnes

Trysil-Knut stilte med to grupper i Lagdans, med Runnom t.v og Bjønndans t.h, med hederlig plassering.

Foto: Runhild Heggem

Landskappleiken ble avsluttet søndag med folkemusikkgudstjeneste i Trysil Kirke med bidrag i sang, dans og musikk av lokale utøvere og Hedmark Junior Spelmannslag og deretter med Mesterkonsert i Trysilhallen der vinnerne av de ulike klassene bidro.

Gudstjenesten ble "blåst inn" med lur fra kirketårnet.  Hedmark Junior Spelmannslag og dansere fra Trysilknut bidro under gudstjenesten.                             Foto: Vidar Bjørseth


Vinnere av kongepokalen får stå som representanter for de som deltok i Mesterkonserten.

Det er verdt å merke seg at mye av mesterkonserten blir satt opp igjen i Operaen i Oslo Søndag 11. november. FolkOrg arrangerer for tredje gang Mesterkonserten i Operaen, her får vi et utvalg av klassevinnarer fra Landskappleiken og Landsfestivalen i gammalddansmusikk, vinneren av INTRO-folk og Årets folkemusiker!

Foto: Thomas Westling

..... og så er det bare å vente på en heidundrandes fest for alle 400 frivillige i november .......

Org nr: 976 847 636

© Copyright Trysil-Knut Dans og Spelmannslag . Alle rettigheter reservert.