Tradisjoner

To av lagets profiler, her i Oksdans,

Øyvind Kvile t.v. og Martin Myhr


Bjønndansen

Dette er en av de eldste dansetradisjoner i vårt distrikt. Dansen ble utført etter at jegerne hadde felt bjørn. Dansen  ble utført nærmest i rituell form. En av jegerne sang og markerte takten med en stokk. Danserne gikk ned på alle fire hvor bare hender og tær berørte underlaget. De danset så to og to hopp med sola i første verset og andre veien i det andre. Hele tiden skulle kroppen være strak. Dansen regnes som den eneste igjenværende rituelle dans i Norden. Dansen brukes ofte til framvisning. Bjønndansen ble i 1997 valgt til Trysil Kommunes kulturminne.

I årbok fra Trysil 2017, finnes utførlig beskrivelse av dansen (Martin Myhr).


Bjønndansen er kanskje det mest etterspurte innslaget vi kan tilby. Vi har hatt opplegg for tilreisende skoleklasser og underholdt ulike møter/konferanser. På 17. Mai 2017 var Trysil en av stedene som fikk besøk fra NRK, der ble bjønndansen med Trysilknuter og venner, et fint innslag. Det ble også danset bjønndans under Norsk elgfestival som ble arrangert i Trysil første helga i september.

Trysil-Knut Dans og Spelmannslag skal som en del av den lokale delen av Den kulturelle skolesekken, ha et bjønndansopplegg for alle 9. Klassinger dette skoleåret (2017/18).

Bjønndansen 17. mai 2017. Video: NRK

"Der østapå Østerfjellet"

Møte med familien Hollseter. NRK-film fra 1969 med gamle sang- og musikktradisjoner fra Trysil. (23 min.)

Sangleker - ringmorro

Vårt distrikt er et av de rikeste i landet innen denne tradisjonen. Ringmorro ble bl. a. brukt i "skumringstimen" og der små og store møttes.

Er brukt av barneringen i TKDS.

TRADISJONER

Runnom

Et særtrekk ved runnomen er mange korte danser som hver består i at parene først danser framover og deretter veksler med "rettsnu" og "vrangsnu" som det passer dem. Etter hver dans svinges jenta rundt og gutten gir en klapp på hånden som takk for dansen. Mellom hver slik dans promenerer paret uten musikk.

I den tredelte takten var første steget stutt. Dette var typisk i nordre dek av Trysil. I søre og vestre del var musikkken noe kvassere mend lengre ener. Dansen ble også brukt ved stabbdans i bryllup. Opprinnelsen til navnet kan komme fra dette: Man danset rundt om stabben - runnom stabben. En annen mulighet er: Hver dans ble avsluttet med å danse rundt - runnom.

Utøvere i laget har flere gode resultater blant annet i Landskappleiker. Mest kjent er Sissel og John Peder Hatten. (Se bildet på startsiden).

Johan Elgshøen (1853 - 1926) regnes som hovedkilde til musikken som ble brukt til dansen. Gjennom han kan en trekke ubrutte linjer både bakover til starten av attenhundretallet og fremover til vår egen tid. Det finnes lydopptak  av han fra 1922 (voksrull).

Johan Elgshøen

(1853 - 1926)

Sissel og John Peder Hatten har vært lagets mest profilerte runnom-dansere. Videoen under er fra Landskappleiken i Vågå 1996.


I dokumentet nedenfor kan du lese mer utfyllende om varianten av runnom som er praktisert i laget vårt.

Klikk på knappen i øvre høyre hjørne og dokumentet kommer opp i eget vindu.


Halling

Halling har lange tradisjoner i Trysil og var vanlig i midten av forrige århundre. Senere ble den mindre brukt. Fra 1973 og utover har lausen fått stort oppsving gjennom TKDS. I alt har over 50 -60 personer lært dansen i vårt lag. Flere utøvere i laget har gode resultater i bl.a. Landskappleiker. Martin Myhr har vunnet klasse A i Landskappleiken og regnes for å være en av landets aller beste dansere.

Halling  er i vinden om dagen. Våren 2017 arrangerte vi i Trysil-Knut Dans og Spelmannslag 3 helgekurs i halling i samarbeid med Trysil kulturskole. Martin Myhr var instruktør. Dette resulterte i at 7 spreke gutter danset halling under kulturskolens danseforestilling og under Trysil-Knut Dans og Spelmannslag sitt innslag under Festprogrammet i kulturhuset Hagelund 17. Mai.


Nå i november 2017 inviterer vi til halling for alle fra 1. Klasse og oppover på Jordet skole hver onsdag kl.17.30-18.30. Det har vært 26-42 hallingdansere på øving. Dette er blant annet et resultat av at Jordet skole har et eget folkemusikk- og folkedansprosjekt som går gjennom hele dette skoleåret. Vi i Trysil-Knut Dans og spelmannslag er med på å finansiere prosjektet, og det er våre medlemmer som er inne som instruktører på skolen.

 

Eldre folkemusikkinstrumenter

Ingen i laget er utøvere på slike instrument, i hvert fall ikke offentlig. Vi har imidlertid flere i kommunen som er aktive utøvere på neverlur, der bl. a. lokalt stoff benyttes.

Lagets fremste

hallingdanser,

Martin Myhr, i aksjon

JULDANS

Hvert år, siste lørdag i november, arrangerer laget Juldans. Det er et sosialt tiltak der lagets medlemmer og eventuelt andre gjester møtes og og har en trivelig kveld med julemiddag og kaffe og hvor vi danser til levende musikk til langt på natt......

Org nr: 976 847 636

© Copyright Trysil-Knut Dans og Spelmannslag . Alle rettigheter reservert.